niedziela, 19 lipca 2015

Śmietanowiec a la sernik na zimno z musem truskawkowym.



Śmietanowiec na zimno w ostatnim czasie dość często pojawia się jako deser w moim domu.
Dlaczego ?
Już pokrótce odpowiadam, po prostu jest łatwe i szybkie w przygotowaniu a smakuje rewelacyjnie, zresztą sami musicie koniecznie skosztować.

Do przygotowania tego wyśmienitego deseru potrzebujemy następujące składniki:

2 duże śmietany 400 g
herbatniki 1 opakowanie         
2,5 łyżki stołowe żelatyny spożywczej 
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 galaretki truskawkowe
1 kg zmiksowanych truskawek mogą być mrożone bądź świeże
           
                                                        


Herbatniki układamy na spodzie tortownicy 26 cm.

Bierzemy garnek do którego wlewamy śmietanę, mleko, dodajemy cukier i żelatynę i podgrzewamy masę mieszając, gdy masa będzie gorąca lecz nie wrząca odstawiamy do wystygnięcia i zalewamy herbatniki w tortownicy następnie wsadzamy do lodówki i czekamy do chwili stężenia około 1,5 godziny.



W międzyczasie robimy mus truskawkowy, czyli zmiksowany wcześniej kilogram truskawek, przekładamy do garnka i podgrzewamy aż do wrzenia, następnie zestawiamy z ognia i wsypujemy 2 galaretki truskawkowe, energicznie mieszamy tak by powstała jednolita masa.
Odstawiamy mus do ostygnięcia.
Gdy mus będzie już wystarczająco ostudzony zalewamy wcześniej przygotowaną już stężałą masę śmietanową i ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinkę.



Życzę smacznego !!!


1 komentarz:

  1. taki naturalny śmietanowiec, nie z proszku :) Pycha!Na pewno wypróbuje :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń