środa, 24 września 2014

Grzybki marynowane


Przepis na grzybki marynowane z przepisu mojej Babci :-)
Polecam serdecznie, są przepyszne jak tylko wylądują na wigilijnym stole mija dosłownie chwila nim człowiek się spostrzeże że trzeba wołać o dokładkę grzybków.





Do przygotowania zalewy potrzebujemy:


6 szklanek wody

1 szklanka octu 10%

4 łyżki cukru

1 łyżka soli

kilka ziaren pieprzu

2 listki laurowe

Całą tą miksturę mieszamy i zagotowujemy.


Nim zawekujemy grzybki należy je:

dokładnie oczyścić i przepłukać

przegotować około 20 minut w osolonej wodzie

tak przygotowane grzybki przekładamy do sparzonych słoików i zalewamy je zalewą, dobrze zakręcamy i przechodzimy do pasteryzowania

kuchenną szmatkę kładziemy na samym dnie obszernego garnka (ma to uchronić przed pęknięciami słoików), kładziemy słoiki które zalewamy gorącą wodą, tak by sięgała około 2-4 cm poniżej wieczka słoika, gotujemy 20 minut

Powodzenia i czekam na Wasze relacje z marynowania grzybków.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz